rujabox

nedjelja, 19.05.2013.

Zvjezdanim stazama

Kensonov vrt je bio jedino mjesto na svemirskom brodu Wanderer na kojem se Delmat osjećao donekle ugodno. Tamo se skrivao kad bi ga uhvatila čežnja za domom. Nije to bio baš pravi vrt, više hologramski, ali bilo je u njemu i pravih biljaka koje je profesor Kenson uz mnogo truda uspjevao održavati na komadiću teraformiranog poda. Kenson je bio vrlo sposoban i lako bi na Wandereru napravio čitavu džunglu kad takav poduhvat ne bi trošio previše energije, potrebne brodu za nužno funkcioniranje, a da ne spominjemo warp pogon bez kojeg nema ozbiljnog putovanja svemirom.

Delmat nikad nije sanjao o velikim avanturama. Nisu ga privlačila svemirska prostranstva i bilo je nezamislivo da bi jednom mogao napusti treći kamenčić od sunca, koji je za njega bio najbolji i najljepši od svih mogućih svjetova. Želio je samo mirno živjeti pod toplim suncem juga i ponekad nekoga "naguziti" na KvizBOX-u, a baš tamo se sve izjalovilo. Pojavila se ta Sedma Mary od Devet koja ga je; sad u to više ni malo ne sumnja; puštala da je pobjeđuje i pomutila mu pamet.

Saznavši da je Sedma Mary član posade kapetana Špeka, bez razmišljanja je ispunio prijavnicu, sve u nadi da će se približiti njezinoj stražnjici. I eto ga sad tu, a zamamna stražnjica Sedme Mary mu nije ništa bliže nego na KvizBOX-u iako može do mile volje buljiti u nju dok se saginje nad kontrolnim pultom ili premješta s noge na nogu. Kakve noge ima Sedma Mary, a ni ostalo nije za podcijeniti. Njeno tijelo je stvoreno za užitke, usne za poljupce, blago promukli glas za uzdahe, ali na Delmatovu nesreću, ona za te stvari ne mari. Otkako se ukrcao na brod i preuzeo dužnost u kuhinji, ni nasmiješila mu se nije; njene prelijepe oči prelaze preko njega kao da ga nema. S njim komunicira samo na KvizBOX-u, kad igraju dvoboje i kad je on "naguzi", tad se opsceno zafrkava s njim, ali kad se sretnu na brodu, nema ni traga od one vrckave Mary koja ga je navela da napusti ljubljenu majčicu Zemlju.

Sve je zbunjeniji i frustriraniji, počinje sumnjati da ta hladna Sedma Mary nije Mary koju je upoznao na kvizu, ona koja mu tamo u šali kaže, evo, sad ću ti se namjestiti. Strah ga je da je kapetan Špek u pravu. Još prvog dana, primijetivši kako zadivljeno pilji u stražnjicu Sedme Mary, kapetan Špek mu je rekao:

- Okani se ćorava posla, Delmat. Sedma Mary je borg.

Nije mu povjerovao. Ne želi mu vjerovati, ali... Pokušao je započeti s njom neobavezan razgovor, pozvati je da prošeću Kensonovim vrtom, no jedino o čemu se može razgovarati sa Sedmom Mary je sigurnost svemirskog broda, a o tome ona nema što s njim pričati; njegovo je da hrani posadu. Jednom je prijavio kvar na kuhinjskom pretvaračkom sustavu. Brzo je otkrila da laže i prijavila ga kapetanu Špeku što je rezultiralo novčanom kaznom čiji iznos je odbijen od njegove mjesečne plaće.

Jako se razljutio na nju, a i na kapetana Špeka koji se pokazao neumoljiv, i da je mogao napustiti brod, ni trenutka ne bi oklijevao, ali ljutnja nije dugo potrajala i on se nastavio šuljati za Sedmom Mary.

Svaki slobodni trenutak je provodio u njezinoj blizini, naslađivao se i frustrirao promatrajući njezinu skladnu figuru u tijesnom trikou, graciozne kretnje, pravilan profil koji kao da je bio isklesan od mramora, lice koje nije odavalo nikakve emocije. Ničim nije odavala da je njegova prisutnost smeta, ni da primjećuje njegove uzavrele poglede. Zato ih je primjećivao kapetan Špek, mrštio se i odmahivao glavom, ali riječi više nije trošio. Delmat je znao da ga on smatra izgubljenim slučajem, kao i drugi članovi posade koji su na račun njegove neuzvraćene ljubavi zbijali šale, u čemu je prednjačila doktorica Zlogika.

Kad se oglasio alarm; prvi put otkako se Delmat ukrcao na Wanderer; Sedma Mary je ostala mirna. Na lijepom licu nije bilo ni tračka zabrinutosti. Miran je bio i njezin glas: - Kapetane Špek, previše smo se približili pukotini.

- Sve je pod kontrolom, Sedma Mary – odgovorio joj je kapetan Špek.

- Uključilo se zaštitno polje, trošimo previše energije – upozorila ga je.

- Možeš li skenirati pukotinu?

- Imam sken, možemo se udaljiti.

- Nalaziš li izlaz u Zuziworld?

- Kapetane Špek, ako je to zbog one Hemi, moram vas upozoriti...

- Odgovori na pitanje – zatražio je autoritativnim tonom.

- Da vidim ga, ali...

- Drži na oku taj izlaz.

Doktorica Zlogika je uletjela poput vjetra: - Koji kurac se događa? Pola toga mi u laboratoriju ne radi, sustavi javljaju da nema dovolno energije. Jesmo li napadnuti?

- Sve je u redu, Zlogika – umirivao ju je kapetan Špek. – Samo trenutno trošimo nešto više energije.

- Zbog čega? – htjela je znati Zlogika, sumnjičavo promatrajući kapetana Špeka koji se lagano zacrvenio, a zatim se okrenula Sedmoj Mary. – Sedma Mary, o čemu se radi?

- Previše smo se približili pukotini – požurio se informirati je Delmat, koji je sad već bio više nego zabrinut za svoju kožu.

- Sustav je uključio zaštitno polje – hladnim tonom se nadovezala Sedma Mary.

- Je li to istina? – zabrinuto je zapitao Kenson koji je ušao u prostoriju na vrijeme da čuje što se događa.

Odmah za njim ušle su By i praktikantica Viki. Obje podjednako uznemirene.

- Špek, da nisi ni pomislio utjerati brod u pukotinu jer ćeš imati sa mnom posla – zaprijetila mu se Zlogika, potpuno zaboravljajući na hijerarhiju što je rado i često činila. – Odmah nas miči.

Ni Kenson u tom trenutku nije našao za shodno poštivati hijerarhiju: - Špek, nemoj izvoditi gluposti.

- Mi smo istraživački brod – podsjetio ih je kapetan Špek. – Ovo je jedinstvena prilika da istražimo pukotinu i zavirimo u neki od paralelnih svemira.

- U Zuziworld – tiho je isustio Delmat, ali dovoljno glasno da ga svi čuju.

- Zbog čega nam je Zuziworld zanimljiv? – zanimala se By.

- A što misliš zbog čega? – ljutito je frknula Zlogika. – Hemi je u Zuziworldu.

- Ona koja se uskoro udaje? – radoznalo će By.

- Baš zbog te koja se udaje, naš kapetan se igra našim glavama – zlovoljno će Zlogika. – Ali prije toga ću se ja poigrati njegovom glavom.

- Zlogika, prisiljavaš me da te kaznim – oštro će kapetan Špek.

- Ajde da vidim kako ćeš me kazniti? – dlanova oslonjenih o bokove, Zlogika je ratoborno koraknula prema kapetanu Špeku.

- Stvarno, Špek, što si to naumio? – brinuo se Kenson. – Cura se udaje i ostavi je na miru. I kakva korist od toga da se troši silna energija na istraživanje nekakve pukotine koja će se ionako zatvoriti kao da je nikada nije ni bilo, a mi je nećemo imati dovoljno energije za uključivanje warp pogona i propustit ćemo bal kod gospodarice Magde.

- Ovo nema veze s Hemi i važnije je od bala – Špek je nastojao zvučati autoritativno. – Uostalom, nitko nije prelud za porilukom.

- A veprići – istovremeno se oglasilo više glasova.

- Delmat vam može pripremiti veprovinu kakvu god poželite, ukusniju od one koja će biti poslužena kod gospodarice Magde – uvjeravao ih je Špek. – Pitanje je zna li ona uopće pripremiti veprovinu, poznato je da je vegetarijanka.

- Nemoj ti nama, Delmat će – Zlogikine oči su opasno bljesnulo. – Znamo mi od čega i kako Delmat priprema svoje specijalitete.

- Pravo meso je pravo meso. Još veprovina – uzdahnuo je Kenson.

- Delmat priprema odličnu hranu, ali to ipak nije ono pravo – požalila se By. – Bez uvrede, Delmat, može sto put biti kao pravo, izgledati isto, čak biti i ukusnije, ali...

- Znam, By – potišteno se složio Delmat. – I ja sam se uželio pravog maslinovog ulja, smokvi, pršuta...

- Čuo si, Špek – nabusito će Zlogika. – Uključuj warp pogon i pravac Zemlja.

- Nećeš mi ti zapovijedati – oštro će Špek. – Nismo na KvizBOX-u i izvoli mi se obraćati kako spada. Za tebe i sve ostale, ja sam kapetan Špek.

Zlogika se nije predavala: - Kapetan bi trebao biti odgovoran, a ti se trenutno ponašaš neuračunjivo.

- Sedma Mary, pripremi teleportacijsku kapsulu. Idem u pukotinu, a ti ćeš u mojoj odsutnosti preuzeti zapovjedništvo nad brodom.

- Odlično, Špek – Zlogika se zlurado nasmijala. – Tebe ispucamo u pukotinu, a mi odosmo na tulum kod Magde.

Ne obazirući se na Zlogiku, Špek je nastavio: - Nakon teleportacije odmakni brod na sigurnu udaljenost i pričekaj daljnje upute.

- Kapetane Špek, moram vas upozoriti da ne znamo funkcionira li teleportacija u pukotini. Mogli biste poginuti.

- Tu smo da istražimo takve stvari i neću biti ni prvi, ni posljednji koji je poginuo na zadatku – smiono će Špek. – Ti, By, ideš sa mnom.

By je problijedila. – Zašto ja, kapetane Špek?

- Kad stignem, trebat će mi prevoditelj, a ti si naš lingvist.

- Ako stignete – podsmjehnula se Zlogika.

- Vrhunski stručnjak za dešifriranje nepoznatih jezika, tako piše u tvom dosjeu – nastavio je Špek. – Ovo ti je prilika da se konačno dokažeš.

- Ali potpuno sam nepripremljena za ono što nas čeka u tom Zuziworldu.

- Ako je Hemi mogla komunicirati s nama i ti ćeš pronaći način. Možda se njihov jezik ne razlikuje previše od nekog jezika koji poznaješ.

- Ali ja svejedno ne bih kroz pukotinu, preriskantno je – izvlačila se By.

- By, ovo je naređenje. Uzmi što ti je potrebno za prevođenje i idemo.

- Mogu ponijeti samo mini translator, a on mi neće biti od prevelike koristi ako oni govore nekim zaguljenim jezikom. Bila bih korisnija na brodu gdje imam više mogućnosti i svu potrebnu opremu, siguran pristup bazama podataka.

- By, ne vrdaj. Požuri se ili ćeš snositi posljedice svog neposluha.

Deset minuta kasnije, kapetan Špek i By su ušli i teleportacisku kapsulu. Trenutak prije nego se kapsula zatvorila, Zlogika im je dobacila: - Pronađete li na Zuziworldu kakvog puža, obavezno mi ga donesite.

Teleportacija je pokrenuta, kapsula se zarotirala i nestala. Pritisnuti tjeskobom, u tišini su promatrali praznu rampu za teleportaciju. Jedino Sedma Mary nije podlegla tjeskobi. – Vratite se svojim dužnostima – smireno je zatražila.

19.05.2013. u 09:13 • 13 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



< svibanj, 2013 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Siječanj 2019 (1)
Listopad 2014 (1)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (2)
Kolovoz 2013 (2)
Srpanj 2013 (5)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (4)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (6)

Opis bloga




Fantastična sapunica o gospodarici zamka u šumi, odbjegloj nevjesti, zavodljivom vozaču kombija i drugim zavodnicima, zavedenima i osvetnicima, veprovima, zmaju, svemircima, let lampi koja pjeva, i drugim kvizboxovim junacima. Priča je izmišljena, svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna.


Linkovi

KvizBOX

Sadržaj

Gospodarica zamka u šumi
Lugar gospodarice Magde
Šuma, posvuda šuma
Život nije ljubavni roman
Juha od poriluka i druge čarolije
Traži se Gomber
U šumi
Kovčežić pun snova
Sovin huk

Pukotina
Zvjezdanim stazama
Kraj kamina
Noć u šumi
Pobuna na Wandereru
Malo vitra solarnog
Spašavanje kapetana Špeka i By
SOS
Bijeg iz tamnice
Lugarevo prokletstvo
Adio Magda
Spas ili nova opasnost
U dvorcu