rujabox

nedjelja, 17.03.2013.

Lugar gospodarice Magde

Ima Magda i lugara, ali na njegovu zaštitu ne računa. Čudan je to lik, mrzovoljan i mučaljiv, obrijane glave i impresivnog torza koji razmetljivo pokazuje, tumarajući šumom bez košulje, pa Magda, kad nabasa na njega, mora skrenuti pogled, a obrazi joj izdajnički plamte kao da je tek propupali curetak, a ne žena koja zna sve tajne i finese, pa i taj njegov jeftini trik. Mlad je, vrlo mlad, ali oči su mu stare, prastare, zlokobne i hladne, ogorčene. U lijevom kutu usana mu titra nedokučiv smiješak; čini joj se, sva podlost ovoga svijeta se zbila u taj nemirni kut.

Ono što kod njega Magdu ponajviše plaši je nježnost kojom se poigrava sa svojom puškom, drži je i miluje poput voljene žene, lašti do besvjesti. Način na koji namješta kundak o udubinu kraj ramena, sagiba glavu prema njoj i nišani, gotovo je erotičan. Trenutak prije nego opali, puška i lugar postaju jedno, a taj prizor Magdu uznemirava. Ima u njemu nešto perverzno. Sumnja da se lugar od puške ne odvaja ni u postelje, da ga ona grije u hladnim noćima.

Zimus, kad je hladnoća stegnula, a živa u termometru se spustila ispod nule, Magda je provela sate i sate sjedeći kraj prozora u najvišoj kuli zamka i promatrajući dimnjak lugareve kolibe. Uzalud je čekala da iz njega prokulja dim. Dimilo se samo kad je u gustišu iza kolibe, u improviziranoj pecari koju je sam sklepao, kuhao svoju brlju od tropa iz Magdine vinarije. Da, dobro ste zaključili, lugar voli potegnuti i ima dobar cug. Niz njegovo grlo rakija se slijeva poput vode, a on se, kad odmakne pljosku od ustiju, čak ni ne strese, ne napravi ni onu gadljivu grimasu, svojstvenu nenaviklima na žestoka pića i ponekim kronerima, nikakav zvuk ne ispusti. Lugar često posiže za pljoskom koju nosi u nabreklom džepu otrcanih vojničkih hlača. Ipak, nikad ne tetura, ne izgleda pijano, a koliko popije, morao bi već pasti mrtav, otrovan svojom sumnjivom rakijom.

Kako god bilo, s tim čovjekom definitvno nešto nije bilo u redu i Magdi bi bilo milije ne imati ga u svojoj blizini, ali u ovoj zabiti nije lako pronaći radnu snagu, još jeftinu, koja neće pitati za ugovor o radu, regres i božićnicu, topli obrok, godišnji odmor i slobodne dane, socijalno osiguranje, mirovinsko i druge gluposti; pa ne pada njoj lova s neba. Njemu pak kao da ništa od toga nije važno i sve joj se čini da se on u njezinoj šumi krije od nečega. Možda je opaki kriminalac u bijegu, ubojica, psihopat...

Bolje da ne misli o tome, zaključuje Magda, sve dok on dobro radi svoj posao i ne pita za plaću.




17.03.2013. u 13:26 • 18 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



  ožujak, 2013 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Siječanj 2019 (1)
Listopad 2014 (1)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (2)
Kolovoz 2013 (2)
Srpanj 2013 (5)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (4)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (6)

Opis bloga




Fantastična sapunica o gospodarici zamka u šumi, odbjegloj nevjesti, zavodljivom vozaču kombija i drugim zavodnicima, zavedenima i osvetnicima, veprovima, zmaju, svemircima, let lampi koja pjeva, i drugim kvizboxovim junacima. Priča je izmišljena, svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna.


Linkovi

KvizBOX

Sadržaj

Gospodarica zamka u šumi
Lugar gospodarice Magde
Šuma, posvuda šuma
Život nije ljubavni roman
Juha od poriluka i druge čarolije
Traži se Gomber
U šumi
Kovčežić pun snova
Sovin huk

Pukotina
Zvjezdanim stazama
Kraj kamina
Noć u šumi
Pobuna na Wandereru
Malo vitra solarnog
Spašavanje kapetana Špeka i By
SOS
Bijeg iz tamnice
Lugarevo prokletstvo
Adio Magda
Spas ili nova opasnost
U dvorcu