rujabox

petak, 29.03.2013.

Juha od poriluka i druge čarolije



Iz čađavog kotla, obješenog nad otvorenim ognjištem, izdizale su se alkoholne pare; Magdinom kuhinjom se širio snažan miris mirodija i miješao s drugim kuhinjskim mirisima. Sve radne površine su bile zatrpane gomilama povrća koje je sluga Skomy od jutra čistio, prao, gulio i sjeckao.

Kose povezane maramom s cvjetnim uzorkom i opasana pregačom, Magda se preznojavala za štednjakom; u loncima i tavama na staklokeramičkoj ploči je kipjelo, cvrčalo i žvrgoljilo. Kratko je popržila češnjeve češnjaka na maslinovom ulju, tek toliko da zamiriši i sasula u tavu bijele kolutove poriluka, promiješala, a zatim u lonac u kojem se kuhao slanutak, ubacila krumpir narezan na kockice.

- Skomy, guzico lijena! – viknula je mješajući poriluk u tavi. – Miči taj kotao s vatre! I temeljac donesi!

Kraj kamenog sudopera u kojem je prao listove endivije i crvenog radiča, Skomy je prestrašeno poskočio i promrmljavši psovku, trknuo do ognjišta.

- Nešto si rekao, Skomy? – zapitala je, vilicom provjeravajući krumpir koji se kuhao u ljusci.

- Rekao sam, odmah, gospodarice – pokorno će Skomy i zaškrguće zubima. Micanje kotla s vatre je bio posao za dvojicu, ali gospodarica nije marila za te stvari, samo da se njezine zapovijedi izvršavaju na vrijeme.

- Učinilo mi se da sam čula nešto drugo.

- Kamo da stavim kotao?

- Pa nekamo da se vino polako hladi, ali ne u dvorište – nervozno je odvratila. – Lugar je tamo, a taj poloče sve što nađe. Odnesi ga na trijem.

- U redu, gospodarice – kroz stisnute zube procijedi Skomy, kilaveći se od težine vrelog kotla kroz čije je ručke provukao debelu, drvenu motku.

- Požuri, nesrećo! – viknula je, istresajući kuhani ječam u drvenu zdjelu. – Listove endivije i radiča treba dobro osušiti čistom krpom i narezati na rezance, a zatim ćeš naribati sir za složenac. I ne zaboravi temeljac!

Skomy se s mukom dovukao do trijema i odložio kotao. Koljena su mu se tresla, a ramena bridjela. Podlakticom je obrisao znojno čelo i naslonivši se na zid, iz džepa zamrljane košulje izvukao do pola popušenu žižu te je pripalio zippo upaljačem. Ne obazirući se na Magdino dozivanje i kreštanje iz kuhinje, uvukao je dim u pluća i svrnuo pogled na nisko obješeno, sivo nebo. Mirisalo je na snijeg i Skomy je priželjkivao da do večeri nastane takva mećava da se nitko neće moći probiti do zamka. Uvukavši još jedan dim, guštao je zamišljajući gospodaričino lice dok bude sva uprađena, u svojoj najseksi haljini, nervozno obilazila oko raskošno prostrtog stola u blagovaonici i prebrojavala srebrni beštek; gadura ga drži za lopova. Zamišljao ju je kako kroz prozor zameten snijegom zabrinuto promatra mahniti ples gustih pahuljica i osluškuje zavijanje vjetra. U mislima je vidio kazaljke starinskog sata kako neumorno hrle naprijed i drobe vrijeme, zanio se u monotono njihanje klatna...

Pseći lavež ga je prenuo iz ugodnog sanjarenja. Nagnuo se preko drvene ograde; psi su se ustrčali kao ludi i jurišali na čvrsta dvorišna vrata, iz iskeženih gubica cijedila im se slina. Lugar je na trenutak zastao nad raskomadanim truplom veprića, s krvavim lovačkim nožem u podignutoj ruci. Skomy mu nije mogao vidjeti lice, ali znao je da mu usne iskrivljene u onaj njegov, odvratni polucerek. Povukao je još jedan dim, pitajući se bi li lugar podjednako lako, kao što je ubio veprića, mogao ubiti i čovjeka.

- Skomy, Skomy! Kakva je to larma? – dopiralo je iz kuhinje. – Dovuci se ovamo, lijena guzico!

Naslonjen na ogradu, Skomy se pretvarao da ne čuje gospodaricu. Lugar je obrisao krvavi nož o hlače i zatakao ga za pojas, a zatim bez žurbe odjenuo košulju, prekrivši njome nož. Cijev puške je nježno pomilovao vršcima prstiju.

Psi su se nadglasavali s prodornim zvukom automobilske trube.

Skomy se glasno nasmijao; ovo je bolje od svega što je zamišljao. Povukao je još jedan dim i bacio opušak u kotao gdje je, napivši se vina, poprimio lijepu tamnocrvenu boju te postao nezamjetan među grančicama cimeta i ružmarina, listovima lovora, klinčićima i drugim mirodijama. Lijeno se zaputio natrag u kuhinju, vičući još sa trijema: - Gospodarice! Gospodarice! Gosti! Gosti su stigli!

Gosti! Magda se skamenila, ne znajući što prije da počne, a Skomy ju je glupavo gledao, očekujući daljnje upute. – Kako stigli? – izustila je slabašnim glasom. – Rečeno je u osam, ne prije.

Skomy je slegnuo ramenima, a iz jednog od lonaca na šednjaku se začulo klopotanje, poklopac stao poskakivati; a gusta bijela pjena se slila niz lonac i preplavila štednjak. Sva ojađena, Magda je požurila maknuti lonac i počistiti nered. – Skomy, moraš ih zaustaviti – dahtala je. – Neka ih lugar odvede u šetnju, dugu šutnju po šumi.

- A veprići?

- Pusti sad vepriće. Ne mogu ih ovakva primiti. Trči, nesrećo i da si prije natrag nego tamo.

Ne gubeći vrijeme do Skomyjeva povratka, Magda je ubacila u mikser pirjani poriluk, kuhani krumpir i slanutak, a zatim se sama prihvatila rezuckanja endivije i radiča, zaključivši da nema vremena za sušenje listova kuhinjskom krpom. Brinula se kako će sve stići, a još bi se trebala i istuširati; na namakanje u aromatičnoj kupci može zaboraviti; i oprati kosu mora, napraviti frizuru, našminkati se... Barem je haljina od zlatnog lamea, s izrezom na leđima do guzice, spremna da samo uskoči u nju.

- Gospodarice! – zagalami o je Skomy, banuvši zadihan u kuhinju.

Ne podižući pogled s posla, naredila mu je: - Odmah se primi guljenja krumpira za složenac i nareži ga na ploške široke pet milimetara, ni manje, ni više.

- Gospodarice!

- Nemamo vremena za gubljenje.

- Ali gost ne želi u šetnju po šumi, a i lugar je nekamo nestao.

- Kako?

- Kaže da mora hitno razgovarati s gospodaricom zamka. I nije gost nego pandur.

- Pandur? – začudila se Magda. –Misliš, policajac? Kakvog posla ima policija ima sa mnom.

- To ja ne znam.

- Naravno da ne znaš, što ti uopće znaš. Nego, Skomy, da nisi ti nešto smutio? Sigruno tebe traže.

- Ja? Meni je već stvarno dosta da me držite za kriminalca. I nije tražio mene nego vas. Ima značku, nekakav SOSKK.

- Reci tom panduru da se vrati sutra ili još bolje, prekosutra. Sad ga nikako ne mogu primiti. I ako te nešto pita, reci da si moj nećak i ništa ne znaš, reci da si malouman.

- Ali ja nisam malouman – pobunio se Skomy.

- Oprostite na smetnji – začuo se dubok, erotičan muški glas, stvoren za strastveno šaputanje na jastuku.

29.03.2013. u 15:53 • 6 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



  ožujak, 2013 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Siječanj 2019 (1)
Listopad 2014 (1)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (2)
Kolovoz 2013 (2)
Srpanj 2013 (5)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (4)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (6)

Opis bloga




Fantastična sapunica o gospodarici zamka u šumi, odbjegloj nevjesti, zavodljivom vozaču kombija i drugim zavodnicima, zavedenima i osvetnicima, veprovima, zmaju, svemircima, let lampi koja pjeva, i drugim kvizboxovim junacima. Priča je izmišljena, svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna.


Linkovi

KvizBOX

Sadržaj

Gospodarica zamka u šumi
Lugar gospodarice Magde
Šuma, posvuda šuma
Život nije ljubavni roman
Juha od poriluka i druge čarolije
Traži se Gomber
U šumi
Kovčežić pun snova
Sovin huk

Pukotina
Zvjezdanim stazama
Kraj kamina
Noć u šumi
Pobuna na Wandereru
Malo vitra solarnog
Spašavanje kapetana Špeka i By
SOS
Bijeg iz tamnice
Lugarevo prokletstvo
Adio Magda
Spas ili nova opasnost
U dvorcu