rujabox

četvrtak, 09.05.2013.

Pukotina

Hemi je vijest o otvaranju pukotine pročitala na zaslonu svog kovčežića. Bilo je to zapravo upozorenje stanovnicima svjetova ugroženih pukotinom, popis mjesta koja bi trebali izbjegavati kako ne bi sasvim slučajno upali u neki drugi, možda i negostoljubiv svijet, iz kojega se neće znati, a nakon što se pukotina ponovno zatvori, ni moći vratiti.

Ona je u toj pukotini vidjela svoju šansu. Tamo negdje, s druge strane, u nekom drugom svijetu, čekao ju je novi život, novi početak. Samo je trebalo smoći hrabrosti i proći kroz nju. Bilo bi lijepo da je tamo dočeka netko tko će joj pomoći da se lakše snađe, netko u koga bi se na poslijetku i ludo zaljubila i tko bi se podjednako ludo zaljubio u nju. Kandidata nije nedostajalo. Na KvizBOX-u je postala prilično popularna, pravi stručnjak za slikarstvo i kiparstvo, a Špek i Juan Marcos B su se otvoreno nadmetali za njezinu naklonost. Obojica su joj bili dragi i nikako se nije mogla odlučiti pa je njihov trokutić postao svojevrsna znamenitost na KvizBOX-u.

Balansirala je između njih pokušavajući odgonetnuti kome je više stalo, tko je spreman više riskirati i počiniti zbog nje najveću moguću ludost, ali nekako je ispadalo da je ona ta koja bi trebala počiniti ludost. Hemi to baš i nije zamišljala tako.

Zatim se u priču ugurao najveći pritajeni zavodnik na KvizBOX-u, Cvilitrol, koji je sve opominjao da kviz nije ni Iskrica, ni Smokvica, neka si tamo traže partnere, a ne na kvizu. Istovremeno se nastojao umiliti svemu za što je pretpostavljao da bi moglo nositi suknju, ne birajući pri tom sredstva, tražeći da ga se posvoji, pobratimi ili već nešto treće.

Cvilitrol se slagao s Juan Marcosom i Špekom da se Hemi ne bi smjela udati, da za to nema niti jedan dovoljno dobar razlog. Zatim ju je prekorio zbog koketarije u trokutiću, ipak je ona pred udajom i ne bi se smjela tako ponašati. Na kraju se i on upustio u koketiranje s njom, ozbiljno istiskujući druga dva kandidata i pokazujući se još i najdrskijim od svih, spreman da svrati kod Hemi na sokić, gdje god to bilo. Što je njemu sto, petsto kilometara, svjetlosna godina. Sjedne u svoj kombi i evo ga.

No, kad mu je spomenula pukotinu i rekla da bi stvarno mogao doći do nje na sokić i oteti je, Cvilitrol se uvrijedio, optužio je da mu se ona ruga. S Juan Marcosom nije ni dospjela popričati o pukotini i mogućnostima koje pruža; iznenada je promijenio posao i više nije dolazio na Kvizbox.

Špek joj je priredio najveće razočarenje. Prvo se ušutio. Hemi je već pomislila da ipak nije toliko zagrijan za nju kao što je to ona iz njegovih riječi bila zaključila, a onda je progovorio i tad je uslijedilo još gore razočarenje. Špek bi za nju poskidao sve zvijezde i mjesec s neba, ali...

Samo luđaku može pasti na pamet da namjerno prođe kroz međusvjetovnu pukotinu, a on baš toliko lud nije. Dao si je truda da joj objasni, pozivajući se na znanost, kakve opasnosti sa sobom nosi prolazak kroz pukotinu, da se u njoj vrlo lako može zaglaviti. Suze su joj se slijevale niz obraze dok je čitala suhoparne rečenice, a on je nakon svega još imao obraza zatražiti od nje da mu obeća kako neće napraviti nikakvu glupost. Ništa mu nije obećala. Samo se isključila. Bez pozdrava.

Tako je Hemi naučila važnu životnu lekciju. Kad muškarca najviše trebaš, ne možeš se u njega pouzdati. Preostalo joj je pouzdati se samo u sebe. Ili se udati i čitav život nositi neželjeno breme, ili riskirati pa što bude.

Noć uoči vjenčanja je navratila na Kvizbox i imala što vidjeti. Cvilitrol se prikrpao gospodarici Magdi i blebetao kako bi se on rado grijao kraj njezinog kamina, a Špek je podlegao čarima deklarirane nimfomanke Apostolke. Toliko o velikoj ljubavi. O Juan Marcosu pak nitko ništa već dugo nije čuo i Hemi je pretpostavljala da se on veslo valja među plahtama s nekom lijepom Rimljankom te je sasvim zaboravio na kviz i nju.

I tad je odlučila. Udat će se. Svoju konačnu odluku je obznanila na Kvizboxu, nadajući se da će barem Špeka malo štrecnuti oko srca, ali on nije ni primijetio što je napisala. Kako i bi kad je Apostolka baš tad morala opisivati, tako da svi mogu čitati, i oni koje zanima, i oni koje ne zanima, kakav seks najviše voli.

Jedino se Apostolkin, zapostavljeni udvarač Morf naglo počeo zanimati za nju, no Hemi je pretpostavljala da se tu radi o osveti i da ni na njega ne može računati.

I stvarno se namjeravala udati. Vjenčanica je već bila na njoj, a tad joj je palo na pamet da se spusti u perivoj i pogleda izbliza tu pukotinu koja je, prema nekim izračunima objavljenima na mreži, prolazila točno kroz živicu u blizini kraljevkoga dvora.

Živica je bila gusta i ništa neobično se nije na njoj vidjelo. Gurnula je nju ruku i izgrebla je. I to je bilo sve. Zatim je gurnula nogu i osjetila kako joj preko stopala snažno struji zrak. Pokušala je izvući nogu, ali nije mogla, a strujanje zraka je postajalo sve snažnije, vuklo je u živicu. Prestrašila se i zaustila da zazove pomoć, no već je bilo prekasno. Živica ju je progutala.

Od Hemi je ostalo samo nekoliko bisera s njezine vjenčanice, rasutih po tlu i orgnuti komadić svile, zapetljan među gustim listićima.

09.05.2013. u 11:13 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.



< svibanj, 2013 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Siječanj 2019 (1)
Listopad 2014 (1)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (2)
Kolovoz 2013 (2)
Srpanj 2013 (5)
Lipanj 2013 (3)
Svibanj 2013 (4)
Travanj 2013 (3)
Ožujak 2013 (6)

Opis bloga




Fantastična sapunica o gospodarici zamka u šumi, odbjegloj nevjesti, zavodljivom vozaču kombija i drugim zavodnicima, zavedenima i osvetnicima, veprovima, zmaju, svemircima, let lampi koja pjeva, i drugim kvizboxovim junacima. Priča je izmišljena, svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna.


Linkovi

KvizBOX

Sadržaj

Gospodarica zamka u šumi
Lugar gospodarice Magde
Šuma, posvuda šuma
Život nije ljubavni roman
Juha od poriluka i druge čarolije
Traži se Gomber
U šumi
Kovčežić pun snova
Sovin huk

Pukotina
Zvjezdanim stazama
Kraj kamina
Noć u šumi
Pobuna na Wandereru
Malo vitra solarnog
Spašavanje kapetana Špeka i By
SOS
Bijeg iz tamnice
Lugarevo prokletstvo
Adio Magda
Spas ili nova opasnost
U dvorcu